Emel Dergisi Arşivi

Internet sitemizdeki arşive aktarılmış makale sayısı : 441

“88 yıllık Emel arşivini dijitalleştirip sitemize aktarma çalışmalarımız devam etmektedir.
Araştırmalarınız için özellikle erişmek istediğiniz ama henüz aktarımı yapılmayan makaleler için
kirim @ emelvakfi.org
adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz”

Temmuz-Ağustos-Eylül / Sayı : 228 , Yıl : 2009.

İçindekiler

Kırım Tatarlarının muhaceretteki en önemli neşir organı olan Emel Dergisi, uzun bir aradan sonra elinizdeki bu sayı ile yeniden okuyucularıyla buluşmaktadır.

“Kırım Tatar soykırımı” olan 18 Mayıs 1944 Sürgününün 65. yılını anma mitingi ve ardından 19-22 Mayıs 2009 günlerinde yapılan I. Bütün Dünya Kırım Tatar Kongresi ile Vatan Kırım’da tarihî günler yaşadık.

Kırım ve Kırım Tatarları etrafında Sovyetler Birliği’nin yıkılması ve Kırım Tatarlarının kitlesel biçimde Kırım’a geri dönüşü sonrası ortaya çıkan yayınlara panoramik bir bakıştan ibaret olan bu yazı, hiç kuşku yok ki, yalnızca yazarının öznel tercihlerini değil, onun erişim sınırlarını ve her bakımdan imkânlarını da yansıtmaktadır.

İnternette okudum ki, görkemli Kırım Tatar şairi, içtimaî hadim, tercümeci Şakir Selim 18 Kasım 2008 günü dünyasını değişmiş ve bir gün sonra onun naaşını Akmescit’te toprağa vermişler. Uzun süre ne edeceğimi kestiremedim. Ölümünün kırkıncı günü evimizde, bazı dostlarımla, ruhuna dua bağışlayıp Fatiha okuduk.

Kırım Tatar edebiyatının 1942 yılında Kırım’da doğan, sürgünde gelişen ve 18 Kasım 2008’de vatanı Kırım’da 67 yaşında vefat eden tanınmış şair ve yazarı Şakir Selim’le Türkiye’yi ziyareti sırasında Eskişehir’de 14 Temmuz 1992 günü bir röportaj yapmıştık. Bu röportajında Şakir Selim, Kırım Tatar milli meselesinin çeşitli meseleleri konularındaki sorularımızı cevaplandırmış, altı çizilmesi gereken meseleleri işaret etmişti.

Safiye Nezetli Akmescit’teki ömrünün son ve en mutlu yılını geçirdiği dairesini Emel Kırım Vakfına vakfetti. Vakfımız 2004 yılında sürgünün 60 yılı münasebetiyle Safiye Nezetli Aile Tarihi Yarışması düzenledi. Bu yarışmaya 221 eser müracaat etti. Seçici Kurul, birbirinden değerli aile tarihi yazılarından 50 tanesine ödülleri paylaştırdı.

Men, bu satırlarnıñ müellifi Üseyinov Kemâl, 1937 senesi Qırım’nıñ Lenin rayonı*, Qoñurat köyünde doğdım. Nisbeten yaş olğanım sebebinden halqımıznıñ 1941-1945 yılları cenkine qadar yaşayışından haberim yoq. Sürgün yılları hatıramda ise de, o zaman bala olğanım içün hatıralarım keregi qadar informativ* degil. O sebepten Safiye Nezetli adına konkursqa* kendi hayatımnı degil de, halqımıznıñ cenkten evvelgi ve sürgünlikte yılları hayatını etraflı bilgen Fatma Yazıcıyevanıñ hatıralarını yazdım.

262/263 (2018)

258/261 (2017)

254/257 (2016)

250/253 (2015)

246/249 (2014)

242/245 (2013)

@facebook  @twitter  @youtube  @instagram

Emel Dergisi Arşivi

Sayılar (1960-2017)

Sayılar (1930-1941)

Yazarlar

Bölümler

Emel arşivini tasnif etme çalışmamız sürmektedir.